معرفی کتاب الذخیرة فى علم الطب اثر ثابت بن قره
(معرفی کتب طبی سنتی)
« الذخیرة فى علم الطب» تالیف ثابت بن قرّه( متوفى 288 ق) که بیشتر با نام اختصارى ذخیره شناخته مىشود، مهمترین و مشهورترین اثر نویسنده است. این کتاب که به زبان عربى نگاشته شده، یکى از منابع اصلى و اولیه علم پزشکى در دوران تمدن اسلامى است به گونه اى که نظامى عروضى در فصل چهارم از کتاب مشهور« چهار مقاله» از این کتاب به عنوان یکى از متون معتبر دانش پزشکى نام می برد.
این اثر به سبب جایگاه علمى مؤلف آن، به عنوان منبعى سودمند مورد استفاده پزشکان بعد از او، از جمله داود انطاکى( تذکرة اولى الالباب، ج 1، ص 205) حکیم مؤمن( تحفة المؤمنین، ص 368) بوده است. این کتاب- چنان که در ابتداى آن آمده- جمع آورى تجربات مؤلف براى فرزندش سنان است.
ساختار:
کتاب مشتمل بر مقدمه محقق، شرح حال و آثار نویسنده و متن اثر است که در 31 باب تدوین شده است. در هر باب از کتاب نیز تعدادى از بیمارى مورد بررسى قرار گرفته است.
گزارش محتوا:
مؤلف در بررسى و درمان بیمارىها ابتدا به بیان بیمارى مىپردازد و سپس علت آن بیمارى، نشانهها وانواع آن مىپردازد. وى در این بخش از تجربیات و دانش طبیبان گذشته، خصوصاً پزشکان یونان بهره مىبرد. نقلقولهاى بسیار از جالینوس نشانگر ارادت علمى مؤلف به جالینوس است؛ هر چند وى از اطباى دیگرى همانند افلاطون( ص 34)، بقراط( ص 44)، یوحنا بن ماسویه( ص 40)، یحیى بن ماسویه( ص 71)، حنین بن اسحاق( ص 81)، فریطین( ص 24) و کندى( ص 3) نیز نام مىبرد.
اهمیت این اثر بیشتر به خاطر نقل اقوالى از اطباى پیشین- خصوصاً افلاطون- است، به خصوص که مؤلف با توجه به آشنایىاش به زبان یوناى و سریانى از منابعى نقل قول مىکند که اکنون اثرى از آنها نیست.
مؤلف پس از بررسى بیمارى به شیوه درمان آن پرداخته که اغلب شیوه درمان به نقل چند دارو و شیوه ساخت آنها اختصاص یافته است.
مطالب ابواب کتاب به ترتیب عبارت است از:
باب اول این اثر، که گویا مقدمه کتاب به شمار مىرود، درباره حفظ الصحة است. مؤلف از باب دوم تا باب بیستوهشتم این اثر را به بررسى و مداواى بیمارىها اختصاص مىدهد. در بررسى مؤلف از امراض در این ابواب ترتیب خاصى مشاهده نمىشود؛ مثلاً بابهایى به امراض گوش یا چشم و یا دماغ اختصاص مىدهد و در کنار این ابواب به بررسى انواع قولنج و امراض معده مىپردازد.
باب بیست و نهم این کتاب به بررسى انواع شیرها اختصاص دارد. باب سىام نیز به نوشیدنىها و باب سىویکم درباره نیروى شهوت و درمان بىمیلى جنسى مردان و زنان است.
وضعیت کتاب:
این اثر به همت دانشگاه قاهره در سال 1928 م و در قطع رحلى بر اساس نسخه خطى اى که در سال 607 ق تحریر گردیده، چاپ شده است. این اثر که به زبان عربى نگارش یافته، تا کنون به زبان دیگرى ترجمه نشده است.
در انتهاى کتاب معادل لاتین بیمارىها و مفردات طبىاى که در متن کتاب به کار رفته، آمده است. فهرست مطالب در انتهاى اثر آمده است.