زندگینامه ابن ابى اصیبعه
« ابن ابى اُصَیْبِعه، موفقالدین ابوالعباس احمد بن قاسم سعدى خزرجى»( ح 595- 668 ق) مشهورترین پزشک خاندان ابى اصیبعه است. جدّ او، خلیفه بن یونس، از نزدیکان صلاح الدین ایوبى بهشمار مىرفت. دو پسر خلیفه بن یونس، قاسم و على، از پزشکان معروف بیمارستان ناصرى و نیز سالیان دراز در خدمت شاهان و امراى ایوبى بودند.
احمد در دمشق زاده شد و پرورش یافت. وى پس از فراگرفتن ادبیات و مقدمات پزشکى و کحالى، نزد پدر و عمویش، در بیمارستان نورى دمشق نزد رضى الدین رحبى، ابن بیطار و عبدالرحیم بن على دخوار به آموختن پزشکى پرداخت. سالهاى آموزش ابن ابى اصیبعه نزد ابن بیطار و دخوار از دورانهاى خوش زندگانى وى بوده است. وى با ابن بیطار در مناطق پیرامون دمشق به جستوجوى گیاهان طبى مىپرداخت و از او در گیاهشناسى نیز بسیار آموخت. ابن ابى اصیبعه خوش قریحه و باهوش بود و به زودى در شناخت و درمان بیمارىها مهارت یافت و در همان بیمارستان به کار و نیز تدریس پرشکى مشغول شد. عمران بن صدقه، همکار وى در بیمارستان نورى، کتابخانهاى بزرگ از آثار پزشکى داشت و چنین مىنماید که ابن ابى اصیبعه از آن کتابخانه به ویژه در تألیف کتاب« عیون الانباء فى طبقات الاطباء» استفاده بسیار کرده است.
وى در 631 ق به قاهره رفت و در بیمارستان ناصرى به طبابت و تدریس مشغول گشت. همکار نامدار وى در آنجا، سدیدالدین بن ابى البیان اسرائیلى بود که ابن ابى اصیبعه از دانش او در داروسازى استفاده مىکرد و در گردآورى مطالب کتاب اقرابادین به وى یارى مىرساند. در 632 ق به بیمارستان نورى دمشق بازگشت و در 634 ق به عنوان پزشک مخصوص امیر عزالدین اَیدَمور بن على، به صفد رفت و 34 سال بقیه عمر خود را در آنجا به کارهاى درمانى و تألیف کتب گذراند و در همانجا درگذشت.
از شاگردان معروف او، امین الدوله ابوالفرج بن القُفّ است.
یادگار مهم ابن ابى اصیبعه،« عیون الانباء فى طبقات الاطباء» است که عمدهترین منبع آگاهى ما از تاریخ طب اسلامى تا روزگار اوست.
تألیفات:
علاوه بر اثر مذکور، وى آثار دیگرى نیز داشته که از آنها در عیون و برخى منابع دیگر نام برده شده، ولى بعدها از میان رفتهاند. از این جملهاند:
1- حکایات الاطباء فى علاجات الادواء.
2- اصابات المنجمین.
3- التجارب و الفوائد و معالم الامم.
منبع:
دائره المعارف بزرگ اسلامى، جلد 2، ص 627- 628