زندگینامه استاد مهدى محقق
(پژوهشگر و محقق تاریخ پزشکی)
« مهدى محقق» در بهمن 1308 ش در مشهد، در خانوادهاى روحانى به دنیا آمد و تا نه سالگى در آن شهر بود و سپس در سال 1317 ش به تهران منتقل گردید و تحصیلات خود را در سطح ابتدایى و متوسطه دنبال کرد. از سال 1323 ش شروع به تحصیلات حوزوى کرد و براى استفاده از محضر استادان بزرگ، در
سالهاى 1326 و 1327 ش به مشهد آمد و در مدرسه نواب اقامت گزید و علوم حوزوى را در حوزههاى علمیه مشهد و تهران تا مرحله اجتهاد فراگرفت و موفق به اخذ درجه اجتهاد از آیتالله کاشف الغطاء و سید محمد تقى خوانسارى گردید.
در سال 1327 ش وارد دانشگاه تهران شد و دوره دکترى الهیات را در سال 1337 ش به پایان رسانید و در سال 1338 ش موفق به اخذ درجه دکترى در زبان و ادبیات فارسى از دانشگاه تهران گردید و در سال 1339 ش پس از شرکت در آزمون دانشیارى، به عضویت هیئت آموزش گروه زبان و ادبیات فارسى دانشگاه تهران درآمد و پیش از آن، به مدت نه سال، در دبیرستانهاى تهران تدریس کرده بود که مدت سه سال از آن، مدیر بخش کتب خطى کتابخانه ملى فرهنگ هم بو
در سال 1340 ش از طرف دانشگاه لندن، براى تدریس در دانشکده زبانهاى شرقى دعوت شد و به مدت دو سال در آن دیار به سر برد. در سال 1345 ش به مقام استادى دانشگاه نائل آمد و تا سال 1361 ش که بازنشسته گردید، به همان سمت در گروههاى زبان و ادبیات فارسى و عربى، فلسفه و علوم اجتماعى دانشگاه اجتماعى دانشگاه تهران، به تدریس درسهاى مختلف پرداخت و طى سالهاى 1344 تا 1347 و 1355 تا 1357 و 1360 تا 1361 ش در دانشگاه مک گیل کانادا به تدریس فلسفه، کلام و عرفان اسلامى پرداخت و در سال 1347 ش شعبه موسسه مطالعات اسلامى آن دانشگاه را در تهران تاسیس کرد و نتیجه آن نشر متجاوز از شصت اثر نفیس در زمینه هاى مختلف علوم اسلامى است که با همکارى متجاوز از سى تن از استادان داخل و سى تن از استادان خارجى در دو مجموعه« سلسله دانش ایرانى» و« تاریخ علوم در اسلام» فراهم آورد و به جامعه علمى تقدیم داشت.
در سال 1353 ش به عنوان رئیس انجمن استادان زبان و ادبیات فارسى برگزیده شد و با استفاده از امکانات موسسه مطالعات اسلامى، ده اثر به استادان آن رشته تقدیم داشت و نیز در همین سال به عنوان عضو هئیت امنا با انجمن فلسفه همکارى کرد و در نشر آثار علمى دانشمندان شیعى ایرانى به وسیله آن انجمن در این توفیق علمى سهیم گردید.
پس از بازنشستگى سالى سه ماه در کانادا به مدت پنج سال تدریس کرد و پس از آن پنج سال در موسسه بین المللى اندیشه و تمدن اسلامى مالزى به عنوان« استاد ممتاز فلسفه اسلامى» به تدریس و تحقیق اشتغال ورزید و نشر مجموعهاى از متون و تحقیقات در زمینه علوم اسلامى را بنیان نهاد که تا کنون دوازده مجلد از آن به وسیله آن موسسه در تهران و کوالالامپور در مجموعه« اندیشه اسلامى» منتشر شده است.
پس از پیروزى انقلاب اسلامى به ریاست دانشکده دماوند منصوب شد و پس از آن در سال 1361 ش سازمان دائرة المعارف تشیع را پایه ریزى کرد و همچنین پس از انتصاب به عضویت هیئت امناى بنیاد دائرة المعارف اسلامى در سال 1362 ش، مدت دو سال به عنوان مدیر عامل آن نهاد را سازمان داد و اداره کرد. بعد از بازنشستگى، در دورههاى فوق لیسانس و دکترى دانشگاههاى مشهد، اصفهان، امام صادق( ع)، شهید مطهرى، الزهراء، تربیت مدرس، تربیت معلم و آزاد کرج تدریس کرد.
وى که در مجامع بین المللى نیز عضویت دارد از جمله: فرهنگستان زبان عرب مصر، فرهنگستان زبان عرب دمشق، فرهنگستان علوم و تمدن اسلامى اردن، فرهنگستان علمى هند، انجمن بین المللى تاریخ پزشکى، انجمن بین المللى فلسفه و قرون وسطى و...
آثار:
1- فیلسوف رى محمد بن زکریا رازى؛
2- مفتاح الطب با خلاصه ترجمه انگلیسى و فارسى؛
3- مجموعه متون و مقالات در تاریخ و اخلاق پزشکى در اسلام و ایران؛
4- نصاب انگلیسى یا زبان آموز سنتى ایران( مشتمل بر واژههاى انگلیسى با معادل فارسى و عربى)؛
5- اوامر و نواهى از کتاب معالم الدین و ملاذ المجتهدین؛
6- شرح بیست و پنج مقدمه در اثبات بارى تعالى از کتاب دلاله الحایرین ابن میمون؛
7- شرح حکمة الاشراق( قطب الدین الشیرازى)؛
8- علوم محضه از آغاز صفویه تا تاسیس دارالفنون( محقق)؛
9- السیره الفلسفیه( محقق).