نبش قبر بوعلی سینا و نمایش جمجمه ابوعلی سینا
(حکایات خواندنی تاریخ پزشکی)
ابن سینا پس از مرگ در همدان و در زیر حصار این شهر توسط ابوسعید دخدوک به خاک سپرده شد. دخدوک نیز پس از مرگ در کنار قبر ابن سینا دفن شد.
پس از تخریب مقبره قدیم و گشودن قبر بوعلی سینا و ابو سعید دخدوک، جمجمه و قسمتی از استخوانهای بوعلی و ابوسعید از خاک بیرون آورده شد و تصویری از جمجمه بوعلی سینا گرفته شد.
بقایای استخوانهای این دو نفر در جعبههای مخصوص مهر و موم و در آرامگاه جدید بوعلی سینا مجددا دفن شد.
در تصاویر فوق، نمایی از جمجمه شیخ الرئیس بوعلی سینا و سنگ قبر قدیمی وی و ابوسعید دخدوک آورده شده است.
سنگ قبر بوعلی سینا در قسمت پایین به شکل مکعب مستطیل به طول یک متر و 25 سانتیمتر و عرض 54 سانتیمتر و ارتفاع 25 سانتیمتر تشکیل شده است.
قسمت بالای این سنگ قبر از هر جهت 10 سانتیمتر کوچکتر از قسمت پایین است و حدودا 33 سانتیمتر ارتفاع دارد و به صورت منشور درآمده است. این گونه سنگ قبرها در عهد مغول و بعد از آن دوره معمول بوده است.
روی بدنهها و حاشیههای این سنگ قبر، از هر 4 طرف به خط نسخ آیات و عباراتی به شکل برجسته حک شده است. سنگ قبر و تصویر جمجمه بوعلی سینا، اکنون در موزه آرامگاه این دانشمند نگهداری میشود.
در سال 1330 مقبره این فیلسوف ایرانی مجدداً با طراحی دیگری ساخته شد. به گزارش ایران ناز آرامگاه بوعلی سینا به دستور دختری به نام نگار، نوه فتحعلی شاه در زمان قاجاریه ساخته شد. در سال 1330 انجمن آثار ملی ایران به مناسبت هزارمین سالروز تولد ابوعلی سینا تصمیم به ساخت آرامگاهی جدید گرفت.
طرح ونقشه بنای فعلی توسط مهندس هوشنگ سیحون به سبک معماری قرنی که بوعلی سینا در آن می زیسته از روی قدیمیترین بنای تاریخ دار اسلامی یعنی برج گنبد قابوس در شهر گنبد کاووس اقتباس شده است.ابن سینا پس از مرگ در همدان و در زیر حصار این شهر توسط ابوسعید دخدوک به خاک سپرده شد. دخدوک نیز پس از مرگ در کنار قبر ابن سینا دفن شد.