معرفی کتاب "خلاصه الحکمه" اثر محمد حسین عقیلی
« خلاصة الحکمة» تألیف محمد حسین عقیلى خراسانى کتابى درباره کلیات علم پزشکى به زبان فارسى است.
نویسنده این اثر را پس از تمام شدن نگارش کتاب مخزن الادویه، به درخواست استادش، میر محمدعلى حسینى نوشته است.
این کتاب سومین کتاب از موسوعه ارزشمند مجمع الجوامع که در سه مجلد منتشر شده است. شروع تألیف کتاب به تصریح نویسنده سال 1195 ق بوده است.
ساختار:
این اثر شامل یک مقدمه و دو مقاله و بخش ضمائم است. مؤلف در مقدمه که در بردارنده چهار فصل است، به بیان تعریف علم طب، هدف و موضوع و شرف آن و بیان سخنانى به عنوان سفارش به طبیب و بیمار مىپردازد. مقاله اول مشتمل بر چهار رکن و مقاله دوم نیز مشتمل بر دو فن است. هر یک از ارکان و فنها نیز خود به فصولى تقسیم شدهاند.
گزارش محتوا:
بسیارى از مطالبى را که مؤلف در این کتاب مىنگارد، از زمان ابوعلى سینا به بعد به چشم مىخورد، ولى اهمیت کار مؤلف در این است که هیچ یک از نویسندگان قبلى به تفصیل و دقت او این مطالب را نقل و تحریر نمىکنند.
البته این کتاب بیشتر بیانگر خصوصیت تحقیق مؤلف است تا خصوصیت تتبع، ولى با این حال تتبع مؤلف هم در این کتاب قابل توجه است. نام بردن از بیش از صد طبیب نامى و نقل قول از آنها، از حکماى یونانى گرفته تا عرب و فارس، از قدیمىترین آنها اسقلینوس تا اطباى معاصر خود؛ مانند حکیم اکبر ارزانى و ذکر بیش از چهل کتاب مشهور حکایت از کوشش و پژوهش مؤلف در علم طب و اهمیت تألیف کتاب دارد.
نگاهى به تحقیقات مؤلف در این اثر نشانگر این مطلب است که هدف او در نگارش کتاب تنها تقلید و احیاناً جمعآورى اقوال نبوده، بلکه وى آنچه را نوشته و یا نقل کرده بر اساس تجربه و تحقیق به اثبات رسیده است.
بنابراین مؤلف گاه به نقد سخنان بزرگان طب مىپردازد که نمونهاى از این اشکالات و انتقادات را مىتوان در مبحث حقنه مشاهده کرد که چگونه مؤلف، سخن بزرگانى؛ همچون قرشى و یا نفیس الدین کرمانى در کتاب شرح اسباب و علامات را در معرض نقد قرار مىدهد.
البته هدف او از انتقادات تنها اشکالتراشى نبوده، از اینرو گاه به انتقادات خود جواب مىدهد و یا سخنان اطباى دیگر را بهگونهاى توجیه مىکند تا نقد و اشکالى بر آنها وارد نشود. در کنار نقد و انتقاد، مؤلف جانب ادب را نیز رعایت مىکند و گاه در هنگام نقد از بزرگان با القابى شایسته تعبیر مىکند.
در کنار تحقیقات جامع مؤلف، استفاده فراوان و به جاى او از اصطلاحات پزشکى سنتى، جامعیت این اثر را مضاعف مىگرداند.
با توجه به این خصوصیات، کتاب خلاصةالحکمة را مىتوان یک فرهنگ لغات و اصطلاحات در باب کلیات طب دانست و در واقع این کتاب پله اول فراگیرى طب خواهد بود که با فراگیرى اصطلاحات آن، کار در مراحل بعدى- یعنى ادویه مفرده، ادویه مرکبه و معالجات- بسیار آسان خواهد شد.
مطالب کتاب به اختصار عبارت است از:
مقاله اول این کتاب مشتمل بر چهار رکن است. در این مقاله، مؤلف به بیان امور نظرى و تئورى مىپردازد. رکن نخست این مقاله مشتمل بر یک مفتاح و هفت فصل، و رکن دوم مشتمل بر یازده فصل، و رکن سوم متضمن چهار فصل، و رکن چهارم دربرگیرنده پنج باب است.
مؤلف در مقاله دوم کتاب به بیان امور عملى مىپردازد. این مقاله مشتمل بر دو فن است. فن اول در ضمن شانزده فصل به بیان امورى درباره حفظ صحت اختصاص دارد. در فن دوم، معالجات و دستورالعملهایى کلى ذکر شده است. این فن شامل سه فصل است.
وضعیت کتاب
مقاله اول این کتاب مشتمل بر چهار رکن است. در این مقاله، مؤلف به بیان امور نظرى و تئورى مىپردازد. رکن نخست این مقاله مشتمل بر یک مفتاح و هفت فصل، و رکن دوم مشتمل بر یازده فصل، و رکن سوم متضمن چهار فصل، و رکن چهارم دربرگیرنده پنج باب است.
مؤلف در مقاله دوم کتاب به بیان امور عملى مىپردازد. این مقاله مشتمل بر دو فن است. فن اول در ضمن شانزده فصل به بیان امورى درباره حفظ صحت اختصاص دارد و در فن دوم، معالجات و دستور العملهایى کلى ذکر شده است. این فن شامل سه فصل است.
وضعیت کتاب:
اسماعیل ناظم مصحح کتاب در تحقیق و تصحیح این اثر از دو نسخه چاپى و خطى بهره برده است.
نگارش مقدمهاى نسبتاً مفصل در شرح حال مؤلف و خاندان او و نیز اختصاص جلد سوم این اثر به ضمائم که شامل فهرست بیمارىها، مرکبات، اصطلاحات پزشکى، ابزار و اشیاء و... است از مزایاى این چاپ است.
پاورقىهاى این اثر بیشتر به اختلاف نسخ اختصاص دارد. همچنین در برخى از پاورقىها به منابع و مأخذ اشاره شده است.