شرح احوال و آثار فوائد سزگین
« محمد فؤاد سزگین» در سال 1343 ق / 1924 م در استانبول متولد شد. تحصیلات مقدماتى را در همانجا آغاز کرد و پس از اتمام دوره دبیرستان، وارد دانشکده هندسه استانبول شد، اما آن را رها کرد و به ادامه تحصیل در مؤسسه شرقشناسى دانشکده ادبیات دانشگاه استانبول پرداخت. وى با تلاش مستمر توانست در 1947 م در سن 23 سالگى مدرک کارشناسى ارشد خود را در رشته مطالعات شرقشناسى و بهدنبال آن، دکتراى خود را در رشته علوم اسلامى پژوهشهاى ایرانى و فلسفه در 1950 م اخذ کند.
سزگین مدتها در گروه پژوهشهاى اسلامى دانشگاه استانبول به فعالیت علمى و پژوهشى پرداخت. در 1960 م به دلایل سیاسى، مؤسسه پژوهشى خود و چندى بعد زادگاهش، استانبول، را ترک کرد و با یارى دوستش، والى هارتنر، راهى فرانکفورت شد. هارتنر مؤسسهاش را در اختیار او قرارداد تا وى کتابش،« تاریخ التراث العربى» را کامل کند. سزگین براى قدردانى جلد اول کتابش را تقدیم او کرد.
سزگین علاوه بر تحقیق و پژوهش، کرسى تدریس در رشته تاریخ علوم طبیعى و علوم عربى اسلامى در دانشگاه فرانکفورت را بهدست گرفت و اینک بیش از 40 سال است که در آنجا به تدریس و پژوهش مشغول است و براى گسترش تحقیقات تاریخ علوم اسلامى و تداوم طرحهاى پژوهشى در این حوزه، در 1970 تأسیس مؤسسه تاریخ علوم اسلامى و عربى را به مرکز اروپا پیشنهاد کرد که با تلاش او در 1981- 1982 م شکل گرفت. این مؤسسه وابسته به دانشگاه فرانکفورت است و کتابهاى مهمى منتشر کرده که در واقع حاصل خدمات سزگین است. هماکنون وى رئیس مؤسسه است. نخستین اقدام عملى وى براى مؤسسه مذکور، اهداى کتابخانه شخصىاش بود که بین 16000- 20000 جلد کتاب برگزیده داشت و جایزهاى که از ملک فیصل به خاطر ترجمه کتاب تاریخ التراث العربى از آلمانى به عربى دریافت کرده بود.
آثار
وى داراى تألیفات زیادى است. مهمترین اثر او،« تاریخ التراث العربى» در کتابشناسى و فهرستنگارى نوشتههاى عربى- اسلامى( که به مواریث مکتوب اسلامى نیز شهرت دارد) است.
آثار دیگر او عبارتند از:
1. کتابخانه ها و مجموعه هاى نسخههاى خطى عربى در جهان.
2. گفتارهایى پیرامون تاریخ علوم عربى و اسلامى.
3. تاریخ العلوم.
4. دراسات حول مصادر الجامع الصحیح.
5. محاضرات فى تاریخ العلوم العربیة و الاسلامیة و....
منابع
1. اذکایى، پرویز. بحثى در ردهبندى کتابشناسى.
2. تاریخ نگارشهاى عربى.